Skip to content

Vetenskap under veckan som gick

måndag, 8 augusti, 2011

Under veckan som gick har det varit en heldel intressanta nyheter på vetenskapens område, här kommer ett liten sammanfattning av de i mitt tycke intressantaste:

  • Satelliten Pamela har bekräftat tidigare teorier att Jordens magnetfält, i Van Allenbältet, kan fånga in antimateria. Det finns tankar om att antimateria skulle kunna driva framtidens rymdfarkoster. Det som tidigare var science fiction, rymdskeppet Enterprise i TV serien Star Trek drivs m.a.p. antimateria, kanske nu kan bli verklighet. Mer finns att läsa på BBC. DARPA är intresserade av framtidens instellära rymdfarkoster och kommer att skapa ett pris för bra idéer under hösten, enligt LA Times.
  • Finns det rinnande vatten på Mars? Den frågan kanske har besvarat nu, bilder från Nasa visar fåror som är några meter breda och som dyker upp under sommaren men försvinner under vintern. Mer på BBC. Kanske får vi reda på mer av Mars hemligheter då marslandaren Opportunity når fram till kratern Endeavour där den skall leta efter lermineraler utmed kraterkanten, annars blir det augusti 2012 då sonden med landaren Curiosity, som skickas iväg i slutet av året, landar i Gale kratern på vår närmaste grannplanet.Mer på New ScientistPhys.org och ZDnet.com. Företaget SpaceX planerar budgetresor till Mars för att leta efter liv, de talar om kostnader för några 100 miljoner istället för miljarder. Discovery.com berättar också om några nya Marslandare som Nasa håller på att utvärdera.Läs mer på Discovery.com.
  • Rymdfarkosten Juno är nu på väg till Jupiter och beräknas vara fram 2016 för att då bli en satellit till solsystemets jätte. Junos uppgift blir att mäta jupiter atmosfärens sammansättning,  temperatur, rörelse and andra egenskaper, hur mycket vatten och syre som finns är av speciellt intresse. Den röda fläcken är ett objekt man hoppas få mer insikter om. Mer på BBC.
  • Turistresor till rymden har kommit ännu ett stycke på väg då Boing avser att skicka egna astronauter i omloppsbana runt jorden 2015. Mer på BBC.
  • Ny forskning visar var det är som stimulerar kvinnors till orgasm. Det är inte bara klitoris utan också bröstvårtorna kan utlösa en orgasm, vilket kvinnor alltid sagt men nu visar också forskningen på detsamma. Mer på New Scientist.
  • Den första roboten som kan lära och tänka själv när den möter nya problem lär ha sett dagens ljus enligt Wired.com.
  • Antarktis reser sig med 5 millimeter/år då isen smälter visar GPS-data, detta delvis pga. klimatförändringarna. Läs mer på New Scientist .
  • 50% av alla europeiska män är släkt med farao Tutankamun enligt en DNA-studie från Schweiz, läs mer Reuters.
  • Alla icke afrikaner har DNA från Neandertalare i sina gener visar ny forskning från universitet i Montreal, Kanada. Länge trodde vi att våra förfäder inte hade något umgänge med Neandertalarna men det har nu visat sig vara fel. Vidare trodde vi att Neandertalarna var betydligt primitivare än vad de var, troligen var de intelligentare ön oss men med en mer begränsad talförmåga pga. fysiologiska orsaker. Läs mer på Discovery.com.
  • Det har lanserats en ny teori om att vår jord en gång hade två månar, den mindre kraschade in i den större som blev vår nuvarande måne, BBC. Forskning antyder också att vår månes stabiliserande funktion kan ha varit viktig när livet utvecklades på Jorden(se Yahoo.com), men annan forskning visar att månens stabiliserande funktion inte var nödvändig för för att livet skulle utvecklas, se Discovery.com.
Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: