Skip to content

Vart är vi på väg? – En global revolution?

måndag, 15 augusti, 2011

På senare tid har vi sett och hört i media om protester, demonstrationer, upplopp, revolutioner, inbördeskrig, instabila ekonomier,  hot om börskrascher etc. Är det en global revolution mot orättvisor vi ser?

Den ekonomiska krisen är ett resultat av vidlyftiga affärer och bedrägligt beteende av banker och företag. Krisen har varit på gång sedan  90-talet med upphaus-ade värden på företag med avsaknad av moral och etik, under 2001 och 2002 såg vi konkurser som Worldcom, Enron m.fl. 2008 kom krisen på allvar och den lever vi fortfarande med. Under alla kriser så har vanligt folk sett hur banker och företag klarat sig tack vare att staten gett mer understöd. Skulderna vill de att staten och folket betalar men när de går  med vinst igen skall den gå till aktieägarna. Många ekonomer ser en likhet med 1030-talets depression med spekulationer, fastighetsbubbla, avreglerade marknader etc.

Förenta Nationerna varnade redan 2008 om att inkomstgapet mellan fattiga och rika ökar detta trots att välden hade en stark ekonomisk tillväxt. Det har blivit svårare och svårare för vanligt folk att försörja sig. Orättvisorna har fått folk att reagera i land efter land, man frågar sig varför man skall betala korrupta makthavare och företagares vinster. På Island vägrar folket att betala de skulder bankerna fått på grund av upplåning, liknande reaktioner har det varit i de skuldtyngda länderna Irland, Portugal och Spanien. I februari i år demonstrerade tusentals indier mot de höga livsmedelspriserna och arbetslösheten. I arabvärlden har det, i det som kallas den arabiska våren, varit protester med krav på demokrati och politiska reformer: i Tunisien, Libyen, Egypten, Marocko, Jemen, Syrien och i flera av dessa länder har det redan varit val om nya författningar och flera kommer att ha allmänna demokratiska val i höst.  Under våren var det protester i det hårt kontrollerade Nord Korea, lite är känt men det  tycks vara en mindre incident på en marknadsplats som eskalerade pga. uppdämda känslor. Det har varit protester i Vietnam, Kroatien, Grekland, och nu senast i England, i Italien planerar fackföreningsrörelsen protester mot de nedskärningar Berlusconi och hans regering avseer att göra. Förra helgen demonstrerade mer än 250 000 i Tel Aviv emot höga levnadsomkostnader och den ökan klyftan mellan fattiga och rika, och i lördags var de 50 000 som protesterade runt om i Israel.
I Sverige har det varit upprop och protester mot barnfattigdomen och emot de ökande klyftorna i samhället, och regeringen fortsätter i sitt gamla nyliberala spår med att avreglera, sänka skatter och öka klyftorna.

Det finns rika som inser problemen med låga skatter för de rika, som t.ex. Warren Buffett som har sagt “The 400 of us [here] pay a lower part of our income in taxes than our receptionists do, or our cleaning ladies, for that matter. If you’re in the luckiest 1 per cent of humanity, you owe it to the rest of humanity to think about the other 99 percent”. 51 tyska miljonärer tycker detsamma som Buffett, men några svenska finns mig veterligen inte.
http://www.timesonline.co.uk/tol/money/tax/article1996735.ece
http://www.cnbc.com/id/37610762/German_Millionaires_Volunteer_to_Pay_Rich_Tax

Det finns likheter med tiden före franska revolutionen, där det fanns en liten elit som var skattebefriade, lagar var inte till för dem. Samma elit uttryckte åsikter om att folket var lata och olydiga. Feodala förtryck och dålig förvaltning med en stor upplåning bidrog till ett franskt samhälle som var moget för en revolt. Revolutionen förgicks av ett antal mindre revolter i provinserna. Det var en nedåtgående ekonomisk spiral i slutet av 1700-talet. Alla kungens, Ludvig XVI, finansiella rådgivare kom till samma slutsats, att Frankrike behövde en radikal förändring i den offentliga beskattningen, men det var impopulärt så i tur och ordning fick rådgivarna sparken. I spåren efter den franska revolutionen följde en våg av revolter i andra delar av Europa men också i de europeiska kolonierna.

Pågår en global revolution? Ja det gör det!

Länkar:
http://www.wealthvest.com/blog/2010/11/05/great-depression-vs-great-recession-devaluation-unemployment-global-trade-everything/
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=28590&Cr=INCOME&Cr1=ILO
http://neverloseaholycuriousity.blogspot.com/2009/05/great-wealth-transfer-by-paul-krugman.html
http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/09/19/rat-race-america/
http://oecdinsights.org/2011/03/14/high-times-for-the-jet-set/
http://www.rb.se/press/kommentarer/Pages/Statsministern_ser_inte_de_okande_klyftorna_och_barnministern_kallar_oss_oseriosa.aspx

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: