Skip to content

Lärare kan ingen IT

onsdag, 17 augusti, 2011

Vi  har hört i nyheterna många gånger om att IT-kunskaperna hos lärarna är under all kritik, detta trots satsningar som gjorts för lärare, men hos eleverna är kunskaperna oftast bättre. Min egen erfarenhet av unga och skolan så är de rätt så duktiga på använda datorer, telefoner, webb och andra IT-prylar och IT-tjänster. Varför går det då så dåligt för många elever i skolan?
Kan vara helt enkelt så att lärarna och undervisningen idag inte möter upp mot de kunskaper som elever har och vill bli bekräftade för, eleverna upplever kanske att dagens utbildning, i den värld de lever, inte är relevant?  Om det är så lär det inte bli bättre om vi inför lärarleg och ger lärare högre löner.
I en bloggartikel i New York Times  om en undersökning gjord av Cathy N. Davidson, co-director av den årliga MacArthur Foundation Digital Media and Learning Competition som visar att  “Online blogs directed at peers exhibit fewer typographical and factual errors, less plagiarism, and generally better, more elegant and persuasive prose than classroom assignments by the same writers.”dvs. de skriver bättre,  har bättre faktaunderlag och kopierar mindre då de skriver till likasinnade på nätet. I artikeln säger man också att:
”The new classroom should teach the huge array of complex skills that come under the heading of digital literacy. And it should make students accountable on the Web, where they should regularly be aiming, from grade-school on, to contribute to a wide range of wiki projects.”

Vi vet ju också , vilket också sägs i artikeln, att det de utbildats för kanske inte finns i den framtid som är deras. Många av oss har väl upplevt yrken som försvunnit eller för vilket behovet av personal har minskat som sättare, telegrafist med flera. Cathy N. Davidson säger ”65 percent of today’s grade-school kids may end up doing work that hasn’t been invented yet.” Vad är utbildningsminister Björklunds tankar värda i det perspektivet?

Länkar:
http://opinionator.blogs.nytimes.com/2011/08/07/education-needs-a-digital-age-upgrade/
http://www.dmlcompetition.net/
http://www.rekryteringskanalen.se/Jobbnyheter/haer-aer-listan-oever-yrken-som-har-foersvunnit.html
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=851433

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: