Skip to content

Vad gör oss lyckliga?

söndag, 21 augusti, 2011

Alla vill vi bli lyckliga. Vi tror att vi blir lyckliga om vi  tjänar mer pengar så att vi kan shoppa mer eller blir snyggare genom att göra en plastikoperation till, helst av allt vill vi bli rika, mycket rika. Vi matas dagligen via reklam att köpa mer och mer, många har byggt sina liv runt dessa ytliga bekräftelser och blir lyckliga för stunden då det köpt något nytt. Samhällsekonomi är grundad på att vi skall köpa mer och mer.  Enlig John Taylor Gatto, pensionerad lärare i New York och kritisk till skolan, så är  skolans dolda agenda att fostra eleverna till att bli goda konsumenter:
”School didn’t have to train kids in any direct sense to think they should consume nonstop, because it did something even better: it encouraged them not to think at all. And that left them sitting ducks for another great invention of the modem era – marketing. ”
I detta ingår också myten om att vi blir lyckligare om vi har det bättre än våra grannar, – oj grannen har köpt en ny bil då måste vi göra det också, vi kan ju inte ha en bil som är ”sämre” än vår grannes.

Jag tror att vi alla är trötta på att leva i dessa myter även om alla inte är medvetna om det.

All erfarenhet och forskning visar att vi blir lyckligare om vi är generösa och hjälpsamma mot andra. Bara en sådan enkel sak som att le mot en person du möter göra att ni båda blir lyckligare, eller har du gott om pengar kanske du skall göra som Warren Buffett m.fl. ge bort dem. I boken ”Generös mot andra – för din egen skull” från 2008 redogör Stephen Post om den forskning gjorts och visar på en hel del goda exempel och erfarenheter. Höjd lön gör dig bara lycklig till en viss gräns, det finns forskning som visar att tjänar du mer än 40 000 så blir du inte lyckligare. Och till de som att fiffla med skatten så tror jag inte att de blir lyckligare av det,  Jan Guillou verkar vara en lycklig man fast han betalar 75% i skatt. En bekant som är företagare, som hankar sig fram men verkar klara sig bra,  fick frågan av en rik person vad han skulle göra om han blev rik, han svar blev att jobba ideellt med något,  hon blev visst väldigt upprörd över svaret – undra vem som är lyckligast?

Forskning visar att altruism har varit en mycket viktig faktor i människans utveckling, chimpanser uppvisar ett altruistiskt beteende genom att hjälpa sina artfränder men också människan. Troligen hade vi inte överlevt som art om vi inte delat med oss till andra i gruppen.

Enligt tyska forskare finns det en genetisk orsakt till vårt altruistiska beteende. Simuleringar med robotar visar också på att efter ett hundratal generationer visar sig att altruism är det optimala för att överleva.

Nationalekonomen Ernst Fehr . Han är direktör för Institutet för empirisk forskning i ekonomi vid Zürichs universitet, inom området beteendeekonomi säger:
”Om vi inte räknar med människans förmåga till altruism kommer vi aldrig att förstå hur marknader, organisationer och familjer fungerar. Att förstå altruismen som drivkraft är nödvändigt för att förbättra samhället.”
Vidare att:  ”Enligt gängse ekonomisk teori skulle man bara ändra lagarna för att göra världen bättre, inte individerna. Jag tror vi dels måste reglera institutionernas belöningssystem så beteendet styrs mot mer altruism, dels skicka de giriga på altruistläger.” (SvD)
Så slutsatsen blir att  om du skall bli lycklig ge av dig själv och dela med dig till andra.

Det låter inte bra för de nyliberala idéerna.

Länkar:

https://nexialisten.wordpress.com/2011/08/15/warren-buffett-sluta-dalta-med-de-super-rika

http://www.psychologytoday.com/blog/minding-the-body/201108/worried-about-money-give-some-away

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411481

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13197962.ab

http://www.physorg.com/news/2010-11-german-altruism-gene.html

http://www.psychologytoday.com/blog/moral-landscapes/201106/are-individualism-and-collectivism-compatible

http://www.wired.com/wiredscience/2011/05/robot-altruism/

http://www.nytimes.com/2011/04/10/books/review/book-review-supercooperators-by-martin-a-nowak.html?pagewanted=all

http://www.livescience.com/4515-selfless-chimps-shed-light-evolution-altruism.html

http://www.wired.com/wiredscience/2010/03/kindness-spreads/

http://www.wired.com/wiredscience/2011/05/robot-altruism/

http://arstechnica.com/science/news/2006/09/5242.ars

http://whyevolutionistrue.wordpress.com/2011/05/18/david-brooks-and-the-evolution-of-human-altruism/

Annonser
One Comment leave one →
  1. söndag, 21 augusti, 2011 15:49

    Många människor skyr tanken att vissa föeteelser har en ärftlig komponent. Dock icke rika familjer med egna företag….
    Det är helt klart att altruism har gynnats av evolutionen och alltså varierar i förekomst hos populationen människor. Som samhället är uppbyggt nu är det mycket tveksamt om om evolutionens krafter verkar i samma riktning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: