Skip to content

Oskolad men ändå framstående

måndag, 22 augusti, 2011

Under många år  har jag intresserat mig för autodidaktism, och har då noterat att det är förvånansvärt många framstående och berömda forskare som har varit autodidakta. Så här kommer en liten sammanställning av de mest kända:

 • Under antiken var alla mer eller mindre autodidakta.
 • Leonardo da Vinci, 1452-1519, är väl inte obekant för någon. Han var ett universalgeni som utbildade sig till konstnär men via självstudier blev han också  arkitekt, naturforskare,  ingenjör och uppfinnare.
 • Benjamin Franklin, 1706-1790, slutade skolan som 12 åring, arbetade som tryckare, skribent, vetenskapsman och politiker. Uppfanna åskledaren, startade det första allmänna biblioteket. Som politiker och diplomat var han med och grundade och formade USA, han organiserade det polisväsendet, frivilliga brankåren och grundade det första sjukhuset i USA.
 • Michael Faraday, 1791- 1867, fysiker och kemist, son till en fattig smed,  han fick utbilda sig själv, blev lärling till en bokbindare. Han var framför allt intresserade av elektricitet, upptäckte induktion och uppfann dynamon. Utan hans upptäckter inom fysiken och kemin skulle vi inte ha det samhälle vi har idag,
 • Albert Einstein,  1879 -1955, fysiker, hde svårt i skolan för han ogillade den auktoritära pedagogiken, han tillbringade en hel del tid i faderns elektrotekniska fabrik. Han är mannen som bevisade atomernas existens, förklarade den fotoelektriska effekten – som han fick nobelpris för. Det han är mest känd för är att han utvecklade  den speciella och allmänna relativitetsteori.
Vill också berätta om två forskare med osannolik historier:
 • Milton Humason, 1891-1972, astronom.  Han lämnade skolan när han var 14 år och blev mulåsnedrivare i Klippigabergen som han älskade. När Mount Wilson observatoriet byggde transporterade Humason byggmaterial uppför berget. Han blev erbjuden jobb som vaktmästare och senare nattassistent vid observationerna, Chefen för Wilsonobservatoriet upptäckte hans talang och erbjöd honom en tjänst i forskargruppen, detta trots att han inte doktorerat att t.o.m. saknade gymnasieutbildning! Han var en mycket duktig observatör.
  Han var med och utvecklade kosmologin, hjälpte Edwin Hubble med att utforma Hubbles lag.
 • John W. Moffat 1932-, professor i fysik vid Toronto Universitet. Känd för arbeten om gravitationen och inom kosmologi. Var en dropout som försökte försörja sig som konstnär i Paris, flyttade tillbaka till föräldrahemmet Köpenhamn, blev intresserad av fysik. Under ett år, på egen hand  utan någon sorts handledning,  läste han fysik och matematik, efter det började han arbeta med problem inom den allmänna relativitetsteorin och med den enhetliga fältteorin. Han hade en brevväxling med Einstein i vilket han bl.a. påpekade ett problem i Einsteins matematik. Via Einsteins brev lärde han känna Nils Bohr och med hjälp av Bohr fick han en doktorandplats på fysikinstutitionen på Trinity College, detta trots att han inte bedrivit några tidigare universitetstudier och utan högskolepoäng!
Det finns väldigt många historiker och arkeologer som var autodidakta i ämnet som:
 • Sir Arthur Evans, 1851-1941, som upptäckte Knossos på Kreta.

 • Michael Ventris, 1922-1956, arkitekt. När Sir Arthur Evans, 1851-1941,  upptäckte Knossos på Kreta hitttades ett antal stentavlor med okänd text. Ventris lyckades med att översätta dessa.
 • Howard Carter,1874- 1939, Engelsk arkeolog och egyptolog som hittade Tutankamuns grav. började sin karriär som 17-årig konstnär med att dokumentera avbildningar i Egypten.….men också andra som:
 • George Smith, 1840–1876, assyrolog, kom från en arbetarfamilj i England, små möjligheter till utbildning, blev lärling på ett förlag för att lära sig gravyr. Han var intresserad av assyrisk kultur och historia. Tillbringade sina lunchraster på British Museum  med att tolka kilskrift, han talanger blev uppmärksammade av museet och han började med att sortera och rengöra arkeologiska förmål och fragment. Han blev berömd då han lyckades med att översätta Gilgamasheposet och då fann berättelser om syndafloden, som bara tidigare varit beskriven i Bibeln.
 • Basil Brown, 1888-1977, bonde, archaeolog, amatörastronom och författare. Upptäckte det mest intressanta fyndet i England under 1900-talet, Sutton Ho, en gravhög efter en saxisk- eller vikingahövding.
Det finns också kvinnor bl.a framstående autodidakta forskare:
 • Mary Anning, 1799-1847, fossiljägare,  hon kom från en fattig familj och försörjde sin familj och sig själv med att leta fossil som hon sedan sålde. Hon fann de första fossilen av pliosaurus och ichtyosaurus.
Det finns med all säkerhet flera kända forskare som, både kvinnor och män, som är autodidakta. Och,  räknar vi alla autodidakta så finns det många inom de fria konstarterna som musik, konst, teater och litteratur.
Kommer med ett inlägg om berömda autodidakta kvinnor och män i de fria konstarterna.
Annonser
One Comment leave one →
 1. måndag, 22 augusti, 2011 13:55

  Utmärkt!
  Och flera av dem säkert goda författare och berättare trots utebliven lärarutbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: