Skip to content

Vad var Steve Jobs?

tisdag, 18 oktober, 2011

Den 5 oktober gick Steve Jobs ur tiden,  många frågar sig dag vem var han? Hur kunde han bli den mest  framstående företagsledaren i vår tid?

Han hoppade av skolan när han var 17, lyssnade dock på några seminarier om Kalligrafi, vilket kom till användning vid utvecklingen av Mac-en. Han lärde sig lite om elektronik och teknik av sin fosterfar. men är i stort sett autodidakt. Han jobbade en kort tid som tekniker hos datorntillverkaren Atari. Reste till ett ashram i Indien, där han lär ha testat LSD. Återvänder till USA och Atari, fick en uppgift att för hundra dollar per krets för att minska antalet kretsar på ett kretskort. Här kommer ett av Jobs kreativa drag fram: han delade pengarna med  Steve Wozniak som  gjorde jobbet. Detta är en en av förmågor som skapade fenomenet Jobs, han var duktig på att hitta rätt sorts människor och specialister som han kunde samarbeta med och som kunde omsätta hans visioner till produkter, om det m.m. berättar han i en artikel i Businessweek.

För mig och andra är det ganska uppenbart vad han var – han var en autodidakt och kreativ generalist, enligt Entrepreneur Magazine är generalister strategiska tänkare, och  enligt en forskningsrapport av  professor Edward Lazear från Stanford Graduate School of Business är entreprenörer generalister (mer»).

Steve Jobs ansluter sig till en mängd tidigare autodidakta och kreativa generalister som Leonard da Vinci, Michael Faraday, Alva Edison, Benjamin Franklin, Walt Disney, Albert Einstein m.fl.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: